Pasar al contenido principal

Main navigation

  • Sobre El ITEFI
  • Investigación
  • Formación y empleo
  • OpenLab
  • Servicios científico técnicos
  • Directorio

Influence of the Applied Acoustic Energy on the Drying of Carrots and Lemon Peel

J.V. García, J.A. Cárcel, E. Riera, A. Mulet
Drying Technology, 27 (2), pp. 281-287
http://dx.doi.org/10.1080/07373930802606428

The application of power ultrasound could constitute a way of improving traditional convective drying systems. The different effects produced by the application of power ultrasound may influence the drying rate without provoking any significant increase in product temperature. Due to the fact that the effect of power ultrasound is product dependent, the aim of this work was to address the influence of the applied acoustic energy on the convective drying of carrot and lemon peel.

Convective drying kinetics of carrot cubes (side 8.5 mm) and lemon peel slabs (thickness 7 mm) were carried out at 40°C and 1 m/s by applying different levels of acoustic power density: 0, 4, 8, 12, 16, 21, 25, 29, 33, and 37 (kW/m3). The application of power ultrasound during drying was carried out using an airborne ultrasonic transducer (21.7 kHz). Drying kinetics were described considering a diffusion model.

In both products, the application of power ultrasound improved the effective moisture diffusivity (De ). The improvement was linearly proportional to the applied acoustic power density. In the case of lemon peel, the effects of power ultrasound were found over all the range tested (0–37 kW/m3), whereas in the case of carrot, it was necessary to apply an acoustic power density of over 8–12 kW/m3 to be able to observe the influence. The more intense effect of acoustic energy in lemon peel drying may be explained by the fact that lemon peel is a more porous product than carrot.

Departamento de Acústica y Evaluación No Destructiva (DAEND)
  • GAA: Grupo de Acústica ambiental
  • G CARMA: Grupo de Caracterización de materiales mediante evaluación no destructiva
  • ULAB: Ultrasonidos para el análisis de líquidos y bioingeniería
Departamento de Tecnologías de la Información y Las Comunicaciones (DTIC)
  • GiCP: Grupo de investigación en Ciberseguridad y Protección de la Privacidad
  • GICSI: Grupo de investigación en Criptología y Seguridad de la Información
    • LCQE: Laboratorio de Comunicaciones Cuánticas
  • PSUM: Grupo de Procesamiento de Señal en sistemas Ultrasónicos Multicanal
Departamento de Sensores y Sistemas Ultrasónicos (DSSU)
  • GSTU: Grupo de Sistemas y tecnologías ultrasónicas
  • NoySI: Grupo de Nanosensores y Sistemas Inteligentes
  • RESULT: Resonadores ultrasónicos para cavitación y micromanipulación
  • SENSAVAN: Grupo de Tecnología de Sensores Avanzados
  • QE: Electrónica Cuántica
Laboratorios
  • Laboratorio de Acústica
  • Laboratorio de Metrología Ultrasónica Médica (LMUM)
  • Laboratorio de Comunicaciones Cuánticas
  • Laboratory for International Collaboration in Advanced Biophotonics Imaging

Instituto de Tecnologías Físicas y de la Información Leonardo Torres Quevedo  - ITEFI
C/ Serrano, 144. 28006 - Madrid • Tel.: (+34) 91 561 88 06  Contacto  •  Intranet
EDIFICIO PARCIALMENTE ACCESIBLE POR PERSONAS CON MOVILIDAD REDUCIDA