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A Wireless and Portable Electronic Nose to Differentiate Musts of Different Ripeness Degree and Grape Varieties

electronic nose
degree of ripeness
must
analytical parameters
PCA
PNN
CCA
M. Aleixandre, J.P. Santos, I. Sayago, J.M. Cabellos, T. Arroyo and M.C. Horrillo
Sensors 2015, 15 (4), 8429-8443
http://dx.doi.org/10.3390/s150408429

Two novel applications using a portable and wireless sensor system (e-nose) for the wine producing industry—The recognition and classification of musts coming from different grape ripening times and from different grape varieties—Are reported in this paper. These applications are very interesting because a lot of varieties of grapes produce musts with low and similar aromatic intensities so they are very difficult to distinguish using a sensory panel. Therefore the system could be used to monitor the ripening evolution of the different types of grapes and to assess some useful characteristics, such as the identification of the grape variety origin and to prediction of the wine quality. Ripening grade of collected samples have been also evaluated by classical analytical techniques, measuring physicochemical parameters, such as, pH, Brix, Total Acidity (TA) and Probable Grade Alcoholic (PGA). The measurements were carried out for two different harvests, using different red (Barbera, Petit Verdot, Tempranillo, and Touriga) and white (Malvar, Malvasía, Chenin Blanc, and Sauvignon Blanc) grape musts coming from the experimental cellar of the IMIDRA at Madrid. Principal Component Analysis (PCA) and Probabilistic Neural Networks (PNN) have been used to analyse the obtained data by e-nose. In addition, and the Canonical Correlation Analysis (CCA) method has been carried out to correlate the results obtained by both technologies.

Acknowledgments

This work is being supported by the Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA) of the Economía y Competitividad Ministry, under the project RTA2011-00095-C02-02. In addition, the authors thank Enrique Montero by performing daily the measurements with the electronic nose.

Grupo de I+D en Sensores
SENSAVAN
NOySI

proyecto/s relacionado/s

  • Caracterización enológica de variedades no tradicionales en la D.O. Vinos de Madrid. Utilización de sensores electrónicos portátiles en el control de la elaboración de vinos
    INIA
Departamento de Acústica y Evaluación No Destructiva (DAEND)
  • GAA: Grupo de Acústica ambiental
  • G CARMA: Grupo de Caracterización de materiales mediante evaluación no destructiva
  • ULAB: Ultrasonidos para el análisis de líquidos y bioingeniería
Departamento de Tecnologías de la Información y Las Comunicaciones (DTIC)
  • GiCP: Grupo de investigación en Ciberseguridad y Protección de la Privacidad
  • GICSI: Grupo de investigación en Criptología y Seguridad de la Información
    • LCQE: Laboratorio de Comunicaciones Cuánticas
  • PSUM: Grupo de Procesamiento de Señal en sistemas Ultrasónicos Multicanal
Departamento de Sensores y Sistemas Ultrasónicos (DSSU)
  • GSTU: Grupo de Sistemas y tecnologías ultrasónicas
  • NoySI: Grupo de Nanosensores y Sistemas Inteligentes
  • RESULT: Resonadores ultrasónicos para cavitación y micromanipulación
  • SENSAVAN: Grupo de Tecnología de Sensores Avanzados
  • QE: Electrónica Cuántica
Laboratorios
  • Laboratorio de Acústica
  • Laboratorio de Metrología Ultrasónica Médica (LMUM)
  • Laboratorio de Comunicaciones Cuánticas
  • Laboratory for International Collaboration in Advanced Biophotonics Imaging

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